Som musikalentusiast vill du säkert kunna lyssna på dina favoritmusikaler, när du sitter och arbetar vid datorn eller när du är ute på språng. Men för att kunna njuta av musiken är det viktigt att ha tillgång till bra teknik, både för lyssnarupplevelsens skull men också för att ha musiken tillgänglig överallt. För detta ändamål behöver du planera i förväg och investera dina pengar väl.

 

Med en pålitlig powerbank från teknikdelar.se kan du vara trygg med att din smartphone alltid fungerar när du är redo för att lyssna på en bra musikal. Teknikdelar har många smidiga och kraftfulla powerbanks som lätt får plats i din ficka och ändå ger mobilen en fullständig laddning. Du hittar här också många andra bra teknikdelar som underlättar livet för dig som musikalentusiast.

 

Musik i mobilen

 

I senaste uppdateringen från Apple, IOS 14.4, kan användarna nu glädja sig över att ljudvolymen inte längre sänks automatiskt om den blir för hög. Det kommer nu i stället upp en dialogruta som ger dig information om att du bör sänka volymen. Detta är en fördel för den som har dålig hörsel eller av andra anledningar själv vill bestämma volymen på sin musik.

När du lyssnar på musik i mobilen kan det hjälpa dig att prestera bättre och slappna av. En studie som gjordes 2020 visade att musik som har högt tempo kan leda till att du tränar hårdare samtidigt som du inte känner av tempoökningen. Detta är särskilt tydligt vad gäller uthållighetsträning med exempelvis promenader. Andra sätt att stressa av under promenaden är att lyssna på en podcast eller en ljudbok, samt förstås en bra musikal. En annan studie har visat att också syreförbrukningen blir lägre av att cykla i takt med musik.

Musikens ursprung

Under de senaste årmiljonerna har evolutionen skapat människor med rytmkänsla, med synkroniserade rörelser och öron som är nyfikna på ljud. Detta har förstärkts i vårt DNA och gör att det idag frisätts dopamin i våra hjärnor när vi dansar och lyssnar på musik. Hjärnan är som gjord för musik ända sedan den tidigaste versionen, protomusiken, smekte våra sinnen. Vår tvåbenta gång skapar också förutsägbara ljud från våra rörelser. Om en människa går på plant underlag brukar hen snabbt falla in i en jämn och förutsägbar takt, ungefär som en metronom. Två personer som går tillsammans synkar gärna stegen och går i takt. Detta skapar en samhörighetskänsla och ger fördelar akustiskt sett, där det är enklare att höra hot i terrängen som vilda djur.