Det är alltid sorgligt när det är dags att ta farväl av en familjemedlem eller en god vän, men musik kan underlätta. Musik kan få människor att slappna av, komma i kontakt med sina känslor och musik kan också bidra till en minnesvärd stund. Ceremonin kan bli mer personlig genom musiken.

 

Finns det rätt och fel?

 

Det är inte ovanligt att använda befintliga psalmer och Svenska kyrkans psalmer är väldigt vackra att ha med under en begravningsgudstjänst. Det finns ett antal att välja mellan, efter tycke och smak. Det går även att ha psalmer som solostycken.

 

Ibland kan det kännas som att en viss melodi eller en viss sång kan vara förknippad med den avlidne, och därför kan man också ha annan typ av musik under minnesstunden. Tyckte personen om ett visst stycke kan just det stycket spelas när det är dags att gå fram och ta farväl och lägga blommor.

Det finns inget rätt och fel, musik kan inte förbjudas. Speciellt inte musik som har en viktig mening eller betydelse för den avlidne eller de anhöriga. Klassisk musik, heavy metal-musik eller popmusik kan vara lika betydelsefullt, men musiken måste vara relevant i sammanhanget. En begravningsbyrå som lovabegravning.se hjälper mer än gärna till med musikval och goda råd. De har erfarenhet och expertis, omtanke och en vilja att hjälpa till för att stunden ska bli så meningsfull som möjligt.

Alla sörjer på olika sätt men musik kan hjälpa till i sorgen. Musik kan göra att känslor vill komma fram, att det blir lättare att gråta eller släppa ut sorgen som finns inuti. Att använda

musik som tröst kan hjälpa många. En mäktig powerballad kan väcka många känslor och minnen, eller ge lindring. Oavsett vilken musikgenre det gäller finns det alltid någon som tröstas.

Modernare musik, passar det verkligen in?

Musik kan användas för att hedra den bortgångne också. När Avicii, en världskänd svensk musiker, avled spelade även kyrktornens klockor hans musik som ett vackert avsked i Europa, vilket också visar att det inte endast är traditionell kyrkomusik som är gångbar. Att blanda in modernare musik kan i vissa fall göra det lättare för den yngre generationen att sörja, att kunna förknippa avskedet med något fint och bra istället för svart deprimerande sorg och medeltida toner på en orgel.

Ja, modern musik kan passa in hur bra som helst och göra ceremonin eller det efterföljande kaffet helt perfekt.

Det kan vara lättare att välja modern musik till själva begravningskaffet. Det kan behöva lättas upp lite med bra musik och lite gladare toner för att berätta fina minnen och anekdoter om den bortgångne. Musiken kan streamas från någon streamingsajt eller spelas från skivspelare, och behöver inte vara så hög att den överröstar. Att ha personens favoritmusik på en lagom volym i bakgrunden kan göra att de anhöriga känner att de inte är så långt borta trots allt och kan tillsammans finna glädje i en sorglig stund.