Vill du jobba med musik? Har du ett tomt rum hemma som du inte vet vad du ska göra med? Då kan du skapa en egen musikstudio. Idag är det nämligen möjligt att köpa all utrustning som behövs för att spela in och producera musik hemma.

 

För att skapa musik hemma finns det några komponenter som det rekommenderas att du har. Dock är det inte ett måste att du behöver alla dessa, men de kan komma bra till hands. Du får dock själv avgöra vilka saker du behöver för att klara av musikskapandet. Vilka delar du behöver kan också bero på vilken budget du har.

 

Dessa saker rekommenderas finnas i en hemmastudio:

 

  • Dator. Det kan gå bra med en begagnad MacBook Pro 13 ifall du har en mindre budget. Det viktigaste är att datorn har en prestanda som klarar av mixning, produktion och inspelning. Den dator du väljer bör även klara av musikprogrammen du väljer att använda.
  • En bra mikrofon, studiohörlurar och ljudkort.
  • Instrument. Ett tips är att att du köper en MIDI-klaviatur, vilket är en sorts keyboard som kan skapa olika typer av ljud.
  • Akustikbehandling, vilket hjälper dig ge en bra ljudbild i mixning och inspelning.

Inred musikstudion

Inspelningsutrustningen är självklart det allra viktigaste för att det ska bli en musikstudio. Men förutom alla tekniska delar som dator, mikrofon och liknande, är det även viktigt att komma ihåg resten av utrymmet. Du kommer antagligen spendera en hel del tid i studion och då är det viktigt att du kan slappna av och känna dig bekväm. Detta kan du se till genom att inreda studion på ett bra sätt.

En sak som kan hjälpa dig när du arbetar med musik är att se till att studion är inspirerade. Vad du tycker är inspirerande kan dock variera från andra personer, vilket innebär att du själv måste tänka efter hur du vill inreda rummet. Det kan vara gröna växter, intressanta tavlor eller andra dekorationer.

Du bör även komma ihåg att ljudisolera studion lite. Förutom ”riktig” ljudisolering kan du även använda dig av olika textilier, som filtar, kuddar, mattor och gardiner. De fungerar nämligen som ljudabsorberande, vilket är väldigt uppskattat av de flesta. Det ger även musikstudion en mer hemtrevlig känsla.

Område för avslappning

Förutom inspiration och inspelningsutrustning kan det även vara bra att skapa ett avslappningsområde. Om du kommer spendera en hel del tid i studion kan det vara skönt med en liten soffa, eller fåtölj, istället för att sitta på hårdare stolar eller en skrivbordsstol. En liten soffa kommer även göra att studion ser mer inbjudande ut, ifall du skulle vilja ha några vänner på besök.

Sist men inte minst, trots att studion är i ditt hem kan det vara trevligt att skaffa ett minikylskåp. Där kan du förvara snacks och kanske ett par drickor eller vattenflaskor så du slipper springa till köket när du blir törstig.