I dagens musikbransch, som den digitala revolutionen förändrat i grunden, bombarderas vi av ett konstant flöde av nya artister. Tack vare plattformar som Youtube eller Bandcamp är det inga som helst problem för osajnade artister att lansera sin musik. Det innebär att det blivit ännu viktigare för ambitiösa band att tränga igenom mediebruset genom någon slags gimmick eller image. Eller i form av en slående bandlogga eller något tufft typsnitt för bandnamnet på skivomslagen.

 

Skydda namnet

 

Viktigt för imagen är också att kunna hålla fast vid sitt bandnamn, precis som med ett firmanamn. Det händer om och om igen att flera band har valt samma namn. Exempelvis det svenska åttiotalsbandet Camouflage som tvingades byta till Tapirerna eftersom ett annat band gjorde anspråk på namnet. Det populära engelska skabandet The Beat bytte till The English Beat av samma anledning. Därför kan det vara bra att ta hjälp av experter från en firma som Klingit. På Klingit finns seniora designers som kan ta fram loggor och hemsidor, och som kan varumärkesskydda namnet på olika marknader. De här aktiviteterna ger ett grymt avstamp för bandets fortsatta karriär.

Image och stil

Innan internet fick artister tänka i andra banor för att stå ut från mängden. Ett sätt var att bli förknippade med en viss klädsel eller image. Kommer du ihåg The Spotnicks rymdkläder som slog stort i Japan, eller Ramones tuffa läderjackor? Eller som det skruvade experimentbandet The Residents där medlemmarna hade stora ögonglober på huvudet? Kiss var också duktiga på att locka skivköpare med sin utstyrsel och sminkning. Michael Jackson behövde förvisso ingen gimmick men vi glömmer aldrig hans vita handske! På senare år har The Hives gjort sig kända för att alltid ha en snygg enhetlig klädsel.

Loggor och typsnitt

Men alla band kanske inte är lika intresserade av att fundera ut en viss stil. Då kan man tänka i termer av en logotype istället. Tänk på Rolling Stones klassiska röda mun med utstickande tunga. Väldigt enkelt att komma ihåg. Liksom Public Enemys militanta logga med en silhuett i ett kikarsikte. Eller alla hårdrocksband inklusive AC/DC och Kiss som har stiliserade blixtar i bandnamnet för att antyda kraft och virilitet. Har du svårt att komma på en egen logga kan du ta hjälp av en byrå som Klingit.