Musikaler är en konstform som är både hatad och älskad, men oavsett vad du har för åsikt om teaterformen bör du känna till att musikaler är väldigt populärt. Varje år bestämmer sig tusentals människor för att bege sig antingen till West End, i London, eller Broadway, i New York, för att se en riktig musikal. Har du aldrig sett en tidigare kommer här några musikaler som älskas av många och rekommenderas att du åtminstone ser en gång i livet.

Les Miserables

Les Miserables anses av många vara en av de bästa musikalerna hittills genom tiderna. Det är en fransk musikal som är skriven av Alain Boubils och Claude-Michel Schönbergs. De bestämde sig för att skriva en musikalisk tolkning av ”Samhällets Olycksbarn”, en roman skriven av Victor Hugo. Denna roman har även filmatiserats ett antal gånger.

Musikalen var från början fransk, när den sedan kom till London och West End blev den självklart översatt. På grund av översättningen finns det ett antal saker som skiljer sig åt mellan de två varianterna av musikalen. Men trots detta är den verkligen värd att se.

Wicked

”Wicked” är en av de populäraste musikalerna som går att se. Denna musikal berättar om vad som egentligen hände i landet Oz, i alla fall innan Dorothy tog sitt första steg på den gyllene vägen.

Musikalen berättas ur de två häxornas perspektiv, om hur den ena häxan är missförstådd och växer upp till att bli ”The Wicked Witch of The West”, medan den andra häxan som anses vara både ambitiös och vacker börjar bli kallad för ”The Good Witch Of The North”.

The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera är kanske en av världens största musikalsuccéer skriven av Andrew Lloyd Webber. Musikalen handlar om den olyckliga kärlekshistorien mellan sopranen Christine och fantomen på Parisoperan. Den har visats över 11 000 gånger, och det antalet är endast från Broadway. Flera svenskar har dessutom deltagit i musikalen, bland annat Peter Jöback som haft rollen som fantomen både i New York och London.

Jesus Christ Superstar

Det här är en annan musikal skriven av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice. Det är ytterligare en av de populäraste och mest älskade av alla musikaler. Jesus Christ Superstar går att beskriva som en rockopera där du får följa med Jesus under hans sju sista dagar. Musikalens första föreställning skedde på Broadway år 1971 och sedan dess har miljontals människor sett den över hela världen.

The Book of Mormon

The Book or Mormon anses vara en av de roligare musikalerna. Den är skriven av Trey Parker och Matt Stone, South Park-upphovsmännen, tillsammans med Robert Lopez, en musikalkompositör. Den handlar om två unga mormoner som skickas ut på ett uppdrag till Uganda där de har svårt att nå ut med sitt budskap.