Det finns som sagt en lång lista med populära musikaler som du rekommenderas att se ifall du gillar den här typen av teater. Vilken musikal du kommer tycka bäst om beror helt enkelt på vad du har för intresse och smak. Här kommer ett antal musikaler som de flesta tycker om och musikalintresserade har sett minst en gång.

Rent

Rent är en modernisering av ”La Bohème”, Puccinis opera, och handlar om en grupp utstötta människor. De bor tillsammans i en rivningskåk i New York och kämpar mot en rad med motgångar. Musikalen regisserades av Jonathan Larson som tyvärr inte fick se sitt verk. Han gick bort kvällen innan musikalen hade premiär.

A Chorus Line

A Chorus Line har en enkel men intressant handling. Den handlar om 24 dansare som på en audition slåss om 8 roller. Denna korta beskrivning kanske gör att musikalen låter ointressant men den är mycket bättre än vad du först kan tro. Den originella uppsättningen av musikalen nominerades till 12 Tony Awards och tog hem 9 av dessa.

Into The Woods

Into The Woods är en musikal som kombinerar flera av Bröderna Grimms figurer och sagor. Den fokuserar dock mest på Rödluvan, Askungen, Rapunzel och Jack och bönstjälken. Musikalens första föreställning skedde på 1980-talet och blev snabbt populär. Den kom dessutom ut som film år 2014 med bland annat Meryl Streep, Johnny Depp och Anna Kendrick i huvudrollerna.

West Side Story

West Side Story är en klassiker när det kommer till musikaler. Den går att beskriva som en omtolkning av Romeo och Julia och utspelar sig på 1950-talet bland rivaliserande gäng. Musikalen skapades av Stephen Sondheim och Leonard Bernstein. Musikalen filmatiserades i början på 1960-talet och vann 10 Oscars året efter den hade premiär.

The Sound of Music

Detta är enligt många en av de mest populära musikalerna genom tiderna. The Sound of Music handlar om Maria, en nunna som skickas till Georg von Trapp, en änkling, och hans sju barn för att hjälpa honom.

Det finns även en filmversion av The Sound of Music. Den hade premiär på 60-talet och är en av de mest kända inom genren. I huvudrollerna får du möta bland annat Christopher Plummer och Julie Andrews. Filmen tog dessutom hem fem Oscars år 1966.