Hamilton är en relativt ny musikal om vi jämför med de populäraste som har visats under flera år. Hamilton hade sin första föreställning år 2015 och skaparen bakom musikalen är Lin-Manuel Miranda som även ligger bakom ”In the Heights”. Den hade premiären på The Public Theatre och den första föreställningen blev utsåld. Därefter var alla intresserade tvungna att boka biljetter långt i förväg för en chans att se den.

Handlingen

Musikalen handlar om Alexander Hamilton, USA:s första finansminister, och utspelar sig från hans barndom fram till att han blir skjuten av Aaron Burr. Mellan sin födsel och bortgång gifter han sig, får barn, blir en statsman samt den första finansministern. Trots att musikalen endast visats under en handfull med år har den vunnit ett flertal priser. Hamilton tog bland annat hem Grammy Award för bästa musikalalbum år 2016, The 2016 Pulitzer Prize för drama och den tog hem 11 av 16 nomineringar Tony Awards.

Hamilton tog världen med storm och det bestämdes snabbt att det även skulle bli en filmversion av den fantastiska berättelsen.

Om Lin-Manuel Miranda

Lin-Manuel Miranda föddes år 1980 i New York och är en amerikansk skådespelare, kompositör och dramatiker. Han är som mest känd för musikalerna ”Hamilton” och ”In the heights”. Han har dessutom skrivit en stor del av musiken till Disneyfilmen Valana.

Miranda började skriva musikalen Hamilton efter att ha blivit inspirerad av biografin om Hamilton skriven av Ron Chernows. Det hela började med att han skrev en rap om Hamilton som han framförde vid Vita Husets kväll för spoken word, poesi och musik. Därefter skrev han fler låtar inom samma tema vilket fortsatte utvecklas till musikalen som hade premiär endast ett år senare.